Vem tar kreditupplysning?

Kreditupplysning24.se visar här vilka som oftast tar kreditupplysningar på oss privatpersoner.

Banker och kreditbolag

Enligt konsumentkreditlagen är alla banker, kreditbolag och andra utlåningsföretag skyldiga att ta en kreditupplysning på alla som ansöker om ett lån hos dem, sedan spelar det ingen roll om det handlar om stora bolån och privatlån eller små smslån. Även om du bara vill låna 500 kr av ett smålåneföretag kommer de att ta en kreditupplysning på dig. Nästan alla banker tar sin kreditupplysning hos UC medan många kreditbolag och smålåneföretag tar sina kreditupplysningar hos andra kreditupplysningsföretag.

Mobil- och bredbandsoperatörer

När du ska teckna ett mobilabonnemang eller ett bredbandsabonnemang tar operatören garanterat en kreditupplysning på dig. Om du har en låg kreditvärdighet och/eller betalningsanmärkningar är det mycket möjligt att du inte få teckna ett abonnemang, då måste du istället använda dig av kontanta lösningar. När det gäller mobiltelefoni måste du skaffa ett kontantkort som du laddar vid behov och när det handlar om bredband måste du använda ett mobilt bredband med kontantkort istället för ett fast bredband. Det finns tack och lov några operatörer som kan fixa ett abonnemang till dig om du betalar i förskott även om du har betalningsanmärkningar.

Hyresvärdar

Det finns inte en hyresvärd som inte tar en kreditupplysning på den som vill teckna ett hyresavtal, värden vill ju veta om du har råd att betala hyran. Tyvärr kan du även nekas ett hyreskontrakt om du har en betalningsanmärkning trots att du har betalat tillbaka din skuld och har en god ekonomi, men det kan göras ett undantag om du har någon som kan gå i borgen för dig.

Arbetsgivare

För något tiotal år sedan tog arbetsgivarna nästan aldrig en kreditupplysning på de som sökte jobb hos dem, men idag är det inte helt ovanligt. Oftast görs det på folk som söker en tjänst där man hanterar pengar, till exempel på de som ska jobba i kassan i en butik eller ska sköta om företagets ekonomi.