Ta kreditupplysning på sig själv

Vem som helst får inte ta en kreditupplysning på vem som helst utan att ha ett legitimt behov enligt kreditupplysningslagen, däremot är det faktiskt fullt tillåtet att ta en kreditupplysning på sig själv. Det finns faktiskt kreditupplysningsföretag som har den tjänsten. Men varför ska man då ta en kreditupplysning på sig själv? Kreditupplysning24.se ger dig svaret.

Därför är det bra att ta en kreditupplysning på sig själv

En kreditupplysning innehåller en massa information om dina inkomster, skulder, anställningsförhållanden, civilstatus, om hur många personer som bor i ditt hushåll samt eventuella utmätningsförsök och betalningsanmärkningar. Allt det här påverkar din kreditvärdighet, antingen positivt eller negativt. Det kan därför vara bra att kolla hur din kreditvärdighet ser ut innan du ansöker om ett lån, tecknar ett abonnemang eller försöker hyra en lägenhet, för om din kreditvärdighet är lika med noll kan det vara bättre av avstå från att göra en låneansökan eller avstå från att försöka hyra en lägenhet.

Undvik avslag trots god kreditvärdighet

När någon tar en kreditupplysning på dig hos UC (vilket de flesta banker, operatörer och hyresvärdar gör) registreras det hos UC och gör att nästa som tar en kreditupplysning på dig ser det. Det här är inte så bra om du har ansökt om en massa lån eftersom det då ser ut som att du lever över dina tillgångar eller att du är i ett desperat behov av pengar trots att din ekonomi egentligen är god. Det här kan alltså göra att du får avslag på din låneansökan eller inte får hyra en lägenhet fast du egentligen är kreditvärdig.

Om du har ansökt om lån hos långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC registreras emellertid inte kreditupplysningen hos UC, men du kanske inte vet vilket kreditupplysningsföretag långivarna använt sig av. Då kan de vara bra att ta en kreditupplysning på sig själv så ser du vilka kreditupplysningar som har registrerats hos UC.