Kreditupplysningens innehåll

Här tänkte vi på kreditupplysning24.se konkret beskriva vad en kreditupplysning brukar innehålla, och hur informationen i kreditupplysningen brukar utvärderas av långivare och andra företag.

Kreditupplysning – innehåll

En kreditupplysning brukar innehålla information om:

Din senast deklarerade årsinkomst

Många långivare, framförallt när det gäller mindre lån, nöjer sig med denna info trots att den inte är helt färsk när de bedömer din betalningsförmåga.

Din anställning

Om du vill ta ett större lån eller ansöka om ett lån hos en vanlig bank brukar långivaren vilja se att du har en fast anställning, samt hur mycket du tjänar i nuläget. Om du ansöker om ett smslån är det inget som långivaren brukar bry sig om.

Din civilstatus

Om du är gift kan det också påverka dina lånemöjligheter om det är så att din make/maka inte har någon egen inkomst.

Antal personer som bor i ditt hushåll

Om du delar hushåll till exempel med din sambo eller din fru/man kan chansen att få ett lån öka eftersom ni då förmodligen betalar för hyra, el och andra hushållsutgifter tillsammans, men om din partner har en mycket låg inkomst eller ingen inkomst alls kan det försämra dina chanser. Om du har barn i hushållet kan det också försämra dina chanser att få ett lån eftersom barn kostar pengar.

Dina skulder

Om du har stora skulder kan det bli svårare att få ta ett lån såvida du inte tjänar bra. Om du har skulder hos kronofogden är det nästan omöjligt att ta ett lån. Det finns emellertid några få långivare som kan bevilja lån med säkerhet om du för över kronofogdeskulderna till dem.

Betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar så finns de med i kreditupplysningen. De flesta långivare beviljar inte lån med betalningsanmärkningar, men det finns många smslångivare som tillåter betalningsanmärkningar. Det finns även några få andra långivare som beviljar privatlån och lån med säkerhet trots betalningsanmärkningar.

Utmätningsförsök

Om kronofogden försöker göra ett utmätningsförsök hos dig och misslyckas registreras det också. Sådant brukar inte se bra ut i långivarnas ögon.

Hur många som tagit en kreditupplysning på dig

Varje gång någon tar en kreditupplysning på dig finns det med i din nästa kreditupplysning. Om du till exempel har ansökt om ett lån hos många långivare tidigare kommer det att synas. Det ser inte heller bra ut för då förstår långivaren att du har svårt att få lån och blir därför ännu petigare.