Kreditupplysning på företag

När du ska ta en kreditupplysning på ett företag vänder du dig helt enkelt till UC eller ett annat kreditupplysningsföretag och begär en kreditupplysning. Se bara till att vända dig till ett bra kreditupplysningsföretag så att du inte riskerar att betala för mycket för deras tjänster eller riskerar att få bristfällig information om det företag du vill kolla upp.

Så tar du kreditupplyssningar på olika företag

Kreditupplysning på enskild firma. Om du ska ta kreditupplysning på en enskild firma räcker det med att du kollar upp personen som äger företaget eftersom ägaren är företaget och företagarens privatekonomi är inte åtskild från företaget.

Kreditupplysning på handelsbolag och kommanditbolag. När du ska ta en kreditupplysning på ett handelsbolag eller kommanditbolag bör du även ta en kreditupplysning på bolagsmännen i handelsbolaget eller på delägarna i kommanditbolaget. Det kan ju vara så att bolagsmännen och delägarna har privata skulder upp över öronen och en usel kredithistoria även om företaget idag ser okej ut. Det bådar inte gott för framtiden.

Kreditupplysing på aktiebolag. När det gäller aktiebolag kan det vara bra att kolla upp styrelsen och ledningens kredithistoria för att undvika framtida problem.

Efter kreditupplysningen

Efter att du har tagit en kreditupplysning bör du vidta följande försiktighetsåtgärder.

  • Om företaget har betalningsanmärkningar eller ett skuldsaldo hos kronofogden bör du inte göra affärer med detta företag. Du bör också vara försiktig om bolagsmännen, delägarna, ledningen eller styrelsen har en lång historia med betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden. Men du bör inte helt rata ett företag bara får att någon i företaget har dålig kredithistoria, i alla fall inte om själva företaget har gått bra i många år. Det här leder oss direkt till nästa punkt.
  • Gör inte stora affärer med företag som är yngre än 3 år om bolagsmän, delägare, styrelse eller ledningen har en dålig kredithistoria.
  • Var försiktig om ett aktiebolags styrelse som har en låg taxerad inkomst. Oftast är styrelsen företagets ägare och om ägarna tar ut en låg lön innebär det att företaget egentligen inte går så bra.